Size tanıtacağım bahsi geçen yumurta turşunun varlığını çoğu insan belki de bu yazıyla öğrenecek. Yumurtanın kokusuna bile tahammül edemiyorsanız bu turşuyu seveceğinizi düşünmüyorum açıkçası…
Kıbrıs’ta bıldırcın yumurtası turşusu sofralarda meze olarak çıkıyor karşımıza. Tavuk yumurtasıyla yapılan turşu çesidi de ülkemizdeki turşucuların vitrininin gözbebeği. Sevmeseniz de uygulayıp yemenizde fayda var. Sirke, tuz ve yumurtanın bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu turşu çok iştah kabartmasa da farklı damak zevki olanlara hitap etmekte. Ayrıca İngiltere’de pub’ların değişmez mezesi haline gelen yumurta turşusu son yıllarda moda olması da dikkatleri üzerine çekiyor. Tazesini tüketmek varken niye turşusu? diye bir tepki vermeniz çok da normal aslında.
Ayrıca yumurta turşusu tok tutma özelliğinden dolayı Ramazan aylarında yenmesi uzmanlarca önerilmektedir. Turşuculardan edindiğimiz bilgilere göre, görünüm açısından tercih edilen bir tür, yumurta turşusu. Turşunun tadı nasıl diye soracak olursanız deneyen biri olarak, dışı sirkenin verdiği ekşilikten nasibini almış. Eğer ekşiliğinden rahatsız olursanız soğuk suya tutarak bu ekşilikten kurtulabilirsiniz.
Nasıl tüketilir sorusuna gelecek olursak;
Amerikalılar yumurta turşusunu sade olarak tüketmektedir. Öneri olarak, salatalarınıza ve soğuk aperatiflerinize süs amaçlı eklemeyi öneririm.
Nasıl yapılır sorusunu sizlerden duyar gibiyim…
Haşlanan yumurtalar soyulduktan sonra bir kavanoza konur. Üstüne sirke, acı kırmızı biber, şeker, tuz ve suyla hazırlanan salamura dökülür. Üç gün bekletildikten sonra yenir. Yumurtalarda pembemsi bir renk oluşturmak isterseniz pancar ilave ederek harika renkte yumurta turşusu elde edebilirsiniz.
‘Bu turşuyu nerde bulurum ’un cevabı ise, hemen hemen her turşucunun vitrininde bulmanız mümkün. Ama annelerimizin eli kanda bile olsa kışa hazırladıkları turşuları yapması da yemesi kadar lezzetli. Fırsatınız varsa yapın derim.
Yumurta turşusu tüketenler için bir alarm devreye giriyor...
Uzmanlar, yumurta turşusunun 15 günde tüketilmesini önermektedir. Çünkü fazla bekletilmesinin zehirleyebileceği kanaatindeler.
Turşusu yapılan bir hayvansal ürün de yumurtadır. Yumurtalar iyice kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Soğuyunca dikkatlice soyulur. Bütün olarak kavanoza konur. İçine bir yemek kaşığı tuz ve bir iki dövülmemiş karabiber konur. Sonra onları örtecek kadar sirke dövülüp kavanoz sıkıca kapatılır, iki hafta sonra yenmeğe hazırdır.
Turşu yumurtalar parçalar halinde kesilip üzerine karayağ dökülerek yenir.
Yumurta Turşusu Tarifi İçin Malzemeler
- 6 adet katı haşlanmış yumurta (sayısı artırılabilir)
- 1 su bardağı pancar suyu (hazır satılan pancar turşusu suyunu kullandım)
- Yarım su bardağı sirke
- 1 adet küçük soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yumurta Turşusu Tarifi Yapılışı
Yumurtalar katı haşlanır,soyulur ve uygun bir kavanoza yerleştirilir.
Küçük bir tencerede pancar suyu,sirke,tuz,ince doğranmış soğan ve sarımsak 10 dk kaynatılır.
İyice soğuduktan sonra kavanozdaki yumurtaların üzerini örtecek şekilde eklenir ve kapağı sıkıca kapanır.
Buzdolabında beklettiğiniz turşuyu 2-3 gün sonra yiyebilirsiniz… Afiyet olsun…
Yumurtalarda pembemsi bir renk oluşturmak isterseniz pancar ilave ederek harika renkte yumurta turşusu elde edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder