10 Haziran 2019 Pazartesi

YUMURTA TURŞUSU

Kaynaklar, ilk turşunun M.Ö 4 bin yı­lında Mezopotamya’da kurulduğunu göstermektedir. Yumurta turşusunu kim bulmuştur diye soracak olursa­nız anonim haline gelmiş bir lezzet. Kıbrıs’ta çok tercih edilse de özellikle İngiltere’deki sofraları süslüyor.

Size tanıtacağım bahsi geçen yumur­ta turşunun varlığını çoğu insan belki de bu yazıyla öğrenecek. Yumurtanın kokusuna bile tahammül edemiyor­sanız bu turşuyu seveceğinizi düşün­müyorum açıkçası…

Kıbrıs’ta bıldırcın yumurtası turşusu sofralarda meze olarak çıkıyor karşı­mıza. Tavuk yumurtasıyla yapılan tur­şu çesidi de ülkemizdeki turşucuların vitrininin gözbebeği. Sevmeseniz de uygulayıp yemenizde fayda var. Sirke, tuz ve yumurtanın bir araya gelmesiy­le ortaya çıkan bu turşu çok iştah ka­bartmasa da farklı damak zevki olan­lara hitap etmekte. Ayrıca İngiltere’de pub’ların değişmez mezesi haline gelen yumurta turşusu son yıllarda moda olması da dikkatleri üzerine çe­kiyor. Tazesini tüketmek varken niye turşusu? diye bir tepki vermeniz çok da normal aslında.

Ayrıca yumurta turşusu tok tutma özelliğinden dolayı Ramazan ayla­rında yenmesi uzmanlarca öneril­mektedir. Turşuculardan edindiğimiz bilgilere göre, görünüm açısından tercih edilen bir tür, yumurta turşusu. Turşunun tadı nasıl diye soracak olur­sanız deneyen biri olarak, dışı sirkenin verdiği ekşilikten nasibini almış. Eğer ekşiliğinden rahatsız olursanız soğuk suya tutarak bu ekşilikten kurtulabilir­siniz.

Nasıl tüketilir sorusuna gelecek olursak; 

Amerikalılar yumurta turşusunu sade olarak tüketmektedir. Öneri olarak, salatalarınıza ve soğuk aperatiflerinize süs amaçlı eklemeyi öneririm.

Nasıl yapılır sorusunu sizlerden duyar gibiyim… 

Haşlanan yumurtalar soyulduktan sonra bir kavanoza konur. Üstüne sirke, acı kırmızı biber, şeker, tuz ve suyla hazırlanan salamura dökülür. Üç gün bekletildikten sonra yenir. Yu­murtalarda pembemsi bir renk oluş­turmak isterseniz pancar ilave ederek harika renkte yumurta turşusu elde edebilirsiniz.

‘Bu turşuyu nerde bulurum ’un ce­vabı ise, hemen hemen her turşu­cunun vitrininde bulmanız mümkün. Ama annelerimizin eli kanda bile olsa kışa hazırladıkları turşuları yapması da yemesi kadar lezzetli. Fırsatınız varsa yapın derim.

Yumurta turşusu tüketenler için bir alarm devreye giriyor... 

Uzmanlar, yumurta turşusunun 15 günde tüketilmesini önermektedir. Çünkü fazla bekletilmesinin zehirleye­bileceği kanaatindeler.

Yumurta Turşusu

  • 5 Haziran 2009

Turşusu yapılan bir hayvansal ürün de yumurtadır. Yumurtalar iyice kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Soğuyunca dikkatlice soyulur. Bütün olarak kavanoza konur. İçine bir yemek kaşığı tuz ve bir iki dövülmemiş karabiber konur. Sonra onları örtecek kadar sirke dövülüp kavanoz sıkıca kapatılır, iki hafta sonra yenmeğe hazırdır.
Turşu yumurtalar  parçalar  halinde kesilip üzerine karayağ dökülerek yenir.


  Yumurta TurÅŸusu Tarifi

Yumurta Turşusu Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet katı haşlanmış yumurta (sayısı artırılabilir)
  • 1 su bardağı pancar suyu (hazır satılan pancar turşusu suyunu kullandım)
  • Yarım su bardağı sirke
  • 1 adet küçük soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yumurta Turşusu Tarifi Yapılışı

Yumurtalar katı haşlanır,soyulur ve uygun bir kavanoza yerleştirilir.
Küçük bir tencerede pancar suyu,sirke,tuz,ince doğranmış soğan ve sarımsak 10 dk kaynatılır.
İyice soğuduktan sonra kavanozdaki yumurtaların üzerini örtecek şekilde eklenir ve kapağı sıkıca kapanır.
Buzdolabında beklettiğiniz turşuyu 2-3 gün sonra yiyebilirsiniz… Afiyet olsun…


 Yu­murtalarda pembemsi bir renk oluş­turmak isterseniz pancar ilave ederek harika renkte yumurta turşusu elde edebilirsiniz.
Yumurta turşusu denediniz mi?




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EGG DEVAUX

Egg Devaux (ilham olsun) Yumurtayla yapılabilecek şeyler bunlarla sınırlı da değil tabii ki. Düşünüp kafa yorunca çok farklı sunumla...