IŞKINLI SAHANDA YUMURTA
Elazığ Usulü Işkınlı Yumurta
Elazığ'da dağların tepelerinde karlar eriyince ortaya çıkan ekşi, aromalı doğal bir bitkidir. Kabukları soyularak tuzlanıp yenilir. Babaannem onun yumurtasını yapardı. Ben de çok sevdiğim bu ekşili doğal yemeği sizlerle paylaşmak istedim. Yapımı çok kolay. Dilerseniz yiyemediğiniz çok ekşi erikleriniz ilede haşlayıp yapabilirsiniz hemen hemen aynı tada ulaşırsınız.
Tarif: 8 adet ışkın,
4 adet yumurta,
1 yemek kaşığı tereyağı, tuz.
Yapılışı: Işkınların kabukları soyulur ( muz gibi), küçük küçük doğranır, haşlanır. Tavada eritilmiş pembeleşmeye yüz tutmuş tereyağında 5' pişirilir. Üzerine yumurtalar ilave edilir, yumurta pişince yenmeye hazırdır, afiyet olsun. Afiyet Olsun.
Geçenlerde Abim, bir işi için Ankara'ya gelirken, Elazığ'dan bize ışkın getirdi.Kaç yıl oldu çocukluğumun bu lezzetini yemeyeli bilemiyorum. Bu bitkinin değişik bir ekşiliği ve kokusu var. Öncelikle çiğ olarak tuza bandırıp yedik. Daha sonra da yumurtalısını yapıp gençlik yıllarımı yad ettim :) Hey gidi günler hey...:)-6-7 dal ışkın,
-2 çorba kaşığı tereyağ, (illa tereyağı olmalı,hatta mümkünse köy tereyağı)
-Tuz,isteğe bağlı pul biber,karabiber
-2-3 yumurta
--Öncelikle ışkınları muz gibi soyalım,hatta kılçığa benzer uzun ipliklerini de ayıklayalım.1 cm boyunda doğrayalım.
--Sahana tere yağını koyup orta ateşte yağı kızdıralım, yakmadan..Hafif kahverengi olunca doğradığımız ışkınları katıp, şöyle bir karıştırarak kapağını kapatıp pişmeye bırakalım.
--Arada karıştırıp ışkınların yumuşamasını sağlayalım.Çok karıştırmıyoruz, ışkınlar parçalanmasın.
--Üzerine yumurtalarımızı kıralım, kapağı kapatıp istediğimiz kıvamda pişirelim.Ben kayısı sevdiğim için öyle pişirdim.
--Üzerine tuz isterseniz pul biber, karabiber serpebilirsiniz.Ben ışkının özgün tadını ve kokusunu değiştirmemek için katmadım..:)
--Afiyet olsun,tadınız tuzunuz gönlünüze göre olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder