10 Haziran 2019 Pazartesi

YUMURTA DOLMASI (BURSA)


Yumurta 
Maydanoz 
Karabiber 
Kırmızı toz biber 
Tuz 

Yumurtalar haşlanır, haşlandıktan sonra kabukları soyularak yumurtalar dikine ortadan ikiye ayrılıp sarısı ayrı bir kaba alınır, sarıların içine doğranmış maydanoz, karabiber, kırmızı toz biber ve biraz tuz ile yoğrulur. Yoğrulan malzeme ikiye ayrılan yumurta aklarının içine doldurulur. Ayrı bir yerde yumurtaların birbirine yapışmaması için tekrar yumurtanın akına bulanıp sonrada kızgın yağda yumurtalar tek tek kızartılır. Soğuk olarak yenir. 

Not: Genellikle Hıdrellezde ve yaz mevsiminde yapılmaktadır. Hıdrellez etkinliklerine katılan herkese dağıtılmaktadır. 

Bursa’nın Mudanya ilçesine ait, özel bir lezzet. Devilled Eggs adıyla uluslararası muadilleri mevcut, ancak bu biraz daha başka, biraz daha yerel.

İşte yumurta dolması tarifi!


https://yemek.com/tarif/yumurta-dolmasi/ | Yumurta Dolması Tarifi

Yumurta Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 adetyumurta
  • 1 avuçmaydanoz yaprağı(ince kıyılmış)
  • 1/2 çay kaşığıtuz
  • 1/2 çay kaşığıkarabiber
  • 1/2 çay kaşığıpul biber
  • 1/2 çay bardağıayçiçek yağı

Yumurta Dolması Tarifinin Püf Noktası

Yumurtaları 10 dakikadan fazla haşlamamanız mühim. Dilerseniz maydanoz dışında farklı taze otlar da kullanabilirsiniz. Dışının harcına un ekleyerek daha yumuşak, ekmek kırıntısı ekleyerek daha çıtır bir tarif elde edebilirsiniz.

Yumurta Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kaynatıp altını kısıp tıngırdamaya bıraktığımız suda 6 adet yumurtayı 9-10 dakika haşlayalım.
  2. Sonrasında 1-2 dakika boyunca oda sıcaklığında suyun içine koyup pişme işlemini durduralım.
  3. Kabuklarını soyup ortadan ikiye bölelim.
  4. Sarılarını bir kaşık yardımıyla çıkarıp kenara alalım. Beyazlarını da ayrı bir yerde tutalım.
  5. Sarıları bir çatalla ezip ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, pul biber ve arzularsanız farklı otlarla karıştırıp bir harç haline getirelim.
  6. Hazırladığımız harcı tekrar yumurta beyazlarının içine dolduralım. Gevşek değil, sıkışık doldurmaya çalışalım.
  7. O sırada 1-2 parmak derinliğinde sıvı yağımızı kızdırmaya başlayalım. Çok yüksek ateş olmasın, orta-yüksek arası kafidir.
  8. Doldurma işlemi tamamlanınca, yumurtaları kenarda çırpılmış 7. yumurtaya önlü arkalı bandırıp, kızartmaya alalım.
  9. Altın sarısı renge ulaşınca yumurtaları kenardaki servis tabağına, altta yağı emmesi için koyduğumuz kağıt havluların üzerine alalım.
  10. Kahvaltılıklar ile beraber çok keyifli gidecek yemeğimiz hazırdır. Afiyet olsun.


Yumurta Dolması Tarifinin Servis Önerisi

Sabah kahvaltısında olduğu gibi öğle yemeğinde ya da pikniklerde soğuk olarak da tüketilebilir.

https://yemek.com/tarif/cesnili-yumurta-dolmasi/ | Çeşnili Yumurta Dolması Tarifi

Çeşnili Yumurta Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adetyumurta
  • 1 tatlı kaşığıhardal
  • 2 yemek kaşığıkrema
  • 1/4 demetmaydanoz
  • 1/4 demetdereotu
  • 1/2 çay kaşığıtoz kişniş
  • 1 çay kaşığıtuz
  • 1/2 çay kaşığıkarabiber

Çeşnili Yumurta Dolması Tarifinin Püf Noktası

Yumurtaları katı bir hal alana kadar haşlamaya dikkat edin. Çatlamaması için; oda ısısında beklettiğiniz yumurtaları sirkeli ve tuzlu kaynar suda haşlayın.

Çeşnili Yumurta Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Yumurtaları kaynar suda yaklaşık 4- 5 dakika kadar haşlayın. Kabuklarını soyduktan sonra uzunlamasına ortadan ikiye kesin.
  2. Bir kaşık yardımıyla yumurta sarılarını çıkartıp, ayrı bir kaseye alın. Ortadan ikiye bölünmüş, içi boş yumurta aklarını servis tabağına yerleştirin.
  3. Maydanoz ve dereotunu incecik kıyın. Yumurta sarılarını çatal yardımıyla ezin. Kıyılmış yeşillikler, krema, hardal, toz kişniş, tuz ve karabiber ile karıştırın.
  4. Sıkma torbasına aldığınız yumurta sarılı karışımı, yumurta aklarının ortasına doldurun.
  5. Çok kısa bir sürede hazırlanan bu lezzeti ve pratik tarifi arzu ettiğiniz yeşillik ve kahvaltılık söğüş sebzeler yanında bekletmeden servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EGG DEVAUX

Egg Devaux (ilham olsun) Yumurtayla yapılabilecek şeyler bunlarla sınırlı da değil tabii ki. Düşünüp kafa yorunca çok farklı sunumla...