10 Haziran 2019 Pazartesi

YUMURTA TATLISI (ÇANKIRI)

YUMURTA TATLISI (ÇANKIRI) 

https://www.kulturportali.gov.tr 

12 yumurta 
6 yemek kasığı un 
1 tatlı kasığı toz seker 
Şerbeti için: 
4 su bardağı seker 
3 su bardağı su 

Yumurtaların akı ve sarısı ayrılarak yumurta aklarının içerisine 1 tatlı kasığı seker konup, kar haline gelinceye kadar çırpılır (Tencere ters çevrildiğinde karışımın dökülmemesi gerekir). Yumurta sarıları biraz çırpıldıktan sonra yumurta akının içerisine katılıp iyice çırpılır, ardından un konularak iyice yedirilir. Bunlar hazırlanırken diğer tarafta kullanılacak tepsinin içine kızdırılmış tereyağı konularak tepsi yağlanır. Yağlanan tepsinin içine karışım dökülerek önceden ısıtılmış fırına sürülür. Fırında hiç açılmadan 170 ºC’de 45 dakika pişirilir. Başka bir kapta hazırlanan sıcak şerbet dökülerek hafif soğuması beklenir ve servis edilir. 


YUMURTA TATLISI (ÇANKIRI) 

Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 

12 adet yumurta 
2 yemek kaşığı un irmiği 
5 su bardağı şeker 
4.5 su bardağı su 

12 adet yumurta sarısı ve beyazı ayrılarak farklı kaplara konulur. Yumurtanın beyazı kar rengini alacak şekilde çırpılır ve koyulaştırılır. Yumurtanın sarısı da ayrı bir kapta iyice çırpılır ve yumurtanın beyazına katılır. 2 kaşık un irmiği ilave edilerek karıştırılır. Yağlanmış kalıplara dökülerek önceden kızdırılmış fırına sürülür. 150 C’de 35 dakika pişirilir ve soğutmaya bekletilir. Bir tencereye 4.5 su bardağı su konur ve kaynatılır. Kaynadıktan sonra 5 su bardağı şeker ilave edilir. Koyuluncaya kadar kaynatılır. Şerbet soğutulmaya alınır. Tatlıya şerbet ılık olarak ilave edilir ve servise sunulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EGG DEVAUX

Egg Devaux (ilham olsun) Yumurtayla yapılabilecek şeyler bunlarla sınırlı da değil tabii ki. Düşünüp kafa yorunca çok farklı sunumla...