Yumurta nasıl haşlanır?
Mükemmel ve çok lezzetli yumurta haşlamanın sırrı yumurtanızın ne kadar taze olduğunda saklı. Yumurtalarınız tazeyse lezzetleri de kıvamları da tam beklediğiniz gibi olacaktır. İhtiyacınız olan şey yumurtaları haşlamak için bir minik sos tenceresi, cezve ya da fazlaca bir miktarda yumurta haşlayacaksınız orta boylarda bir tencere. Taze yumurtalar ve su.
Kayısı kıvam için: Kayısı kıvam için ise aynı adımları uyguladıktan sonra 4-6 dakika arası kaynattıktan sonra çıkarın. Yine pişirme işlemini durdurmak için soğuk su ya da buzlu suyun içerisine koyun. Bu şekilde yine enfes kıvamlı bir yumurta elde etmiş olursunuz.
A LA KOK YUMURTA
12 adet yumurta
6 bardak su
tuz
karabiber
Bir tencereye su konularak kaynatılır. Su fıkır fıkır kaynayınca, yumurtalar süzgeç içine konularak tencereye bırakılır. Bir dakika sonra yumurtalar süzgeçle beraber sudan çıkarılır, soğutmadan kâselere kırılır ve üzerlerine tuz ve karabiber serpilir.
RAFADAN VE SÖĞÜŞ YUMURTA
Bir kaba yumurtaları örtecek kadar su konup kaynatılır. Yumurtalar yıkanıp yavaşça kaynar suya bırakılır. Hafif hararetli ısıda 1-2 dakika kaynatarak rafadan, 3-4 dakika kaynatarak yarı katı, 10-12 dakika kaynatarak katı (söğüş) yumurta oluşturulur.
Pişme müddeti sonunda sıcak sudan çıkarılıp soğuk suda soğutulur.
HAZIRLOP YUMURTA
12 adet yumurta
6 bardak su
1 Bir tencereye, 6 bardak su koyarak kaynamaya bırakmalı. Kaynayınca suya 12 adet yumurta ilâve ederek, yumurtaları 9 - 10 dakika haşlamalıdır.
2 On dakikadan sonra, yumurtaları sudan çıkararak, hemen soğuk suya atmalı ve beş dakika sonra da soyarak tabağa almalı ve servis yapmalıdır.
Not: Yumurtaları 10 dakikadan fazla haşlamamalıdır. Aksi halde keserken dağılır bir hal alırlar ve renkleri de sarıdan yeşile değişir.
HAZIR LOP YUMURTA
Yumurtaları hazır lop olarak pişirin, kabuklarını soyun, bu pişen yumurtaları uzunlamasına dörde bölün. Bir tabağa dizin. Üstüne tuz, biber, zeytinyağı gezdirin. Ya da bu lop yumurtaların beyazını tütün gibi ince ince kıyın. Bunları bir tabağa yayın, yumurtaların kalan sarılarını limon suyu ve zeytinyağı, tuz ve biber katarak ezin, bunu tabağa dizmiş olduğunuz yumurtaların üzerine gezdiriniz.
MAYONEZLİ HAZIRLOP YUMURTA
12 adet yumurta
6 bardak su
Mayonez:
2 adet yumurta sarısı
Tuz
200 gram rafine zeytinyağı (1 bardak)
1 limonun suyu
1 Bir tencereye, 6 bardak su koyarak kaynamaya bırakmalı. Kaynayınca suya 12 adet yumurta ilâve ederek, yumurtaları 9 - 10 dakika haşlamalıdır.
2 On dakikadan sonra, yumurtaları sudan çıkararak, hemen soğuk suya atmalı ve beş dakika sonra da soyarak tabağa almalıdır.
3 Malzemesi ile hazırlanmış mayonez olduğu halde servis yapmalıdır.
HAŞLANMIŞ MAYONEZLİ YUMURTA
Malzeme:
10 adet haşlanmış yumurta
4 çorba kaşığı mayonez
limon
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
Yapılışı:
Haşlanmış yumurtaları ikiye bölün. Sarılarını ayırıp bir kaseye koyun, çatalla ezin. Üzerine mayonez, limon suyu ve maydanoz, tuz koyun karıştırın. İçini boşalttığınız yumurtaları tekrar bu karışımla doldurup süsleyin.
MAYONEZLİ KATI YUMURTA
5 adet yumurta
1 havuç (küçük)
3 adet kornişon
2 yumurtanın sarısı
yeteri kadar zeytinyağı
limon
tuz
karabiber
kırmızı biber
Beş yumurta katı olacak şekilde pişirilir. Soğuk suda birkaç dakika tutulup kabukları soyulur. Ayıklanan yumurtalar dörde bölünür. Bir tarâftan mayonez hazırlanır, servis tabağına düzenli bir biçimde dökülür. Etrafına düzgün kesilmiş yumurtalar ve kornişonlar konur. Üstüne kırmızı biber parçaları, dilim dilimhavuçlar konur, servis yapılır.
SÖĞÜŞ YUMURTA SALATASI
4 adet yumurta
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limon
1 kahve kaşığı pul biber
1 kahve kaşığı kuru kekik
1 kahve kaşığı tuz
4-5 dal maydanoz
Yumurtalar katı kıvamda haşlanır. Soyulur ve her biri dikey olarak dört parçaya kesilir. Servis tabağına dizilir. Zeytinyağı, pul biber, kekik, limon suyu ve tuz iyice çırpılır. Karışım yumurtaların üzerine gezdirilir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder