10 Haziran 2019 Pazartesi

YUMUŞAKTAN KATIYA YUMURTA

Yumurta nasıl haşlanır?

thekitchn.com












Mükemmel ve çok lezzetli yumurta haşlamanın sırrı yumurtanızın ne kadar taze olduğunda saklı. Yumurtalarınız tazeyse lezzetleri de kıvamları da tam beklediğiniz gibi olacaktır. İhtiyacınız olan şey yumurtaları haşlamak için bir minik sos tenceresi, cezve ya da fazlaca bir miktarda yumurta haşlayacaksınız orta boylarda bir tencere. Taze yumurtalar ve su.
omniboo.com
Rafadan yumurta için: Bir cezve, orta boy sos tenceresi ya da tencerenin içerisine su ilave edin. Yumurtaları içerisine koyun ve pişirmeye başlayın. Su kaynatıktan tam 3 dakika sonra yumurtalarınızı alın. Yumurtaları aldıktan sonra pişirme işlemini durdurmak için soğuk suyun içerisine koyun. Bu şekilde daha fazla pişmeyecek ve dilediğiniz kıvamda kalacaktır. Rafadan yumurta beyazı hafif pişmiş, içi de sıvı kıvamlı kalan yumurtadır. Bu süre içerisinde bu kıvamı elde edersiniz.
Kahvaltı Pratik Bilgiler











Kayısı kıvam için: Kayısı kıvam için ise aynı adımları uyguladıktan sonra 4-6 dakika arası kaynattıktan sonra çıkarın. Yine pişirme işlemini durdurmak için soğuk su ya da buzlu suyun içerisine koyun. Bu şekilde yine enfes kıvamlı bir yumurta elde etmiş olursunuz.
thekitchn.com
Katı yumurta için: Çok katı yumurta seviyorsanız 10, kayısı kıvamında hallice bir katı yumurta seviyorsanız da 7 dakika pişirmek önemli. İkisini ortası için ise tam 8 dakika pişirmek yeterli olacaktır.

A LA KOK YUMURTA 

12 adet yumurta 
6 bardak su 
tuz 
karabiber 

Bir tencereye su konularak kaynatılır. Su fıkır fıkır kaynayınca, yumurtalar süzgeç içine konularak tencereye bırakılır. Bir dakika sonra yumurtalar süzgeçle beraber sudan çıkarılır, soğutmadan kâselere kırılır ve üzerlerine tuz ve karabiber serpilir.


RAFADAN VE SÖĞÜŞ YUMURTA 

Bir kaba yumurtaları örtecek kadar su konup kaynatılır. Yumurtalar yıkanıp yavaşça kaynar suya bırakılır. Hafif hararetli ısıda 1-2 dakika kaynatarak rafadan, 3-4 dakika kaynatarak yarı katı, 10-12 dakika kaynatarak katı (söğüş) yumurta oluşturulur. 
Pişme müddeti sonunda sıcak sudan çıkarılıp soğuk suda soğutulur.

HAZIRLOP YUMURTA 

12 adet yumurta 
6 bardak su 

1 Bir tencereye, 6 bardak su koyarak kaynamaya bırakmalı. Kaynayınca suya 12 adet yumurta ilâve ederek, yumurtaları 9 - 10 dakika haşlamalıdır. 
2 On dakikadan sonra, yumurtaları sudan çıkararak, hemen soğuk suya atmalı ve beş dakika sonra da soyarak tabağa almalı ve servis yapmalıdır. 

Not: Yumurtaları 10 dakikadan fazla haşlamamalıdır. Aksi halde keserken dağılır bir hal alırlar ve renkleri de sarıdan yeşile değişir.


HAZIR LOP YUMURTA 

Yumurtaları hazır lop olarak pişirin, kabuklarını soyun, bu pişen yumurtaları uzunlamasına dörde bölün. Bir tabağa dizin. Üstüne tuz, biber, zeytinyağı gezdirin. Ya da bu lop yumurtaların beyazını tütün gibi ince ince kıyın. Bunları bir tabağa yayın, yumurtaların kalan sarılarını limon suyu ve zeytinyağı, tuz ve biber katarak ezin, bunu tabağa dizmiş olduğunuz yumurtaların üzerine gezdiriniz.


MAYONEZLİ HAZIRLOP YUMURTA 

12 adet yumurta 
6 bardak su 
Mayonez: 
2 adet yumurta sarısı 
Tuz 
200 gram rafine zeytinyağı (1 bardak) 
1 limonun suyu 

1 Bir tencereye, 6 bardak su koyarak kaynamaya bırakmalı. Kaynayınca suya 12 adet yumurta ilâve ederek, yumurtaları 9 - 10 dakika haşlamalıdır. 
2 On dakikadan sonra, yumurtaları sudan çıkararak, hemen soğuk suya atmalı ve beş dakika sonra da soyarak tabağa almalıdır. 
3 Malzemesi ile hazırlanmış mayonez olduğu halde servis yapmalıdır.


HAŞLANMIŞ MAYONEZLİ YUMURTA 

Malzeme: 
10 adet haşlanmış yumurta 
4 çorba kaşığı mayonez 
limon 
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz 

Yapılışı: 
Haşlanmış yumurtaları ikiye bölün. Sarılarını ayırıp bir kaseye koyun, çatalla ezin. Üzerine mayonez, limon suyu ve maydanoz, tuz koyun karıştırın. İçini boşalttığınız yumurtaları tekrar bu karışımla doldurup süsleyin.


MAYONEZLİ KATI YUMURTA 

5 adet yumurta 
1 havuç (küçük) 
3 adet kornişon 
2 yumurtanın sarısı 
yeteri kadar zeytinyağı 
limon 
tuz 
karabiber 
kırmızı biber 

Beş yumurta katı olacak şekilde pişirilir. Soğuk suda birkaç dakika tutulup kabukları soyulur. Ayıklanan yumurtalar dörde bölünür. Bir tarâftan mayonez hazırlanır, servis tabağına düzenli bir biçimde dökülür. Etrafına düzgün kesilmiş yumurtalar ve kornişonlar konur. Üstüne kırmızı biber parçaları, dilim dilimhavuçlar konur, servis yapılır.


SÖĞÜŞ YUMURTA SALATASI 

4 adet yumurta 
3 çorba kaşığı zeytinyağı 
Yarım limon 
1 kahve kaşığı pul biber 
1 kahve kaşığı kuru kekik 
1 kahve kaşığı tuz 
4-5 dal maydanoz 

Yumurtalar katı kıvamda haşlanır. Soyulur ve her biri dikey olarak dört parçaya kesilir. Servis tabağına dizilir. Zeytinyağı, pul biber, kekik, limon suyu ve tuz iyice çırpılır. Karışım yumurtaların üzerine gezdirilir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EGG DEVAUX

Egg Devaux (ilham olsun) Yumurtayla yapılabilecek şeyler bunlarla sınırlı da değil tabii ki. Düşünüp kafa yorunca çok farklı sunumla...