Kökeni İngiltere’de 1700’lü yılların ortasına dayanan düklere, lordlara yaraşır bir atıştırmalığın tarifini verelim istedik bugün sizlere. Scotch eggs tarifinde olduğu üzere azıcık haşlanmış yumurtaların etrafına sarılan baharatlı kıyma, un karışımına bulanarak kızartılır. Bu İskoç yumurtaları ortadan ikiye kesilerek servis edilir.
Kıtır dış katmanına bıçağı daldırıp kestiğinizde lav gibi akan yumurta sarısından mı bahsetmeli, yoksa dışındaki hardallı baharatlı köftesinden mi? En iyisi biz tarifte hepsinden bahsedelim, pişirmesini ve yorumları size bırakalım. Karşınızda köfte harcına sarıp sarmalanmış yumurta Scotch Eggs!
Scotch Eggs (İskoç Yumurtası) Tarifi İçin Malzemeler
- 5 adetorta boy yumurta
- 500 gramyağsız kıyma
- 4 daltaze soğan
- 2 dişsarımsak
- 2 yemek kaşığıdijon hardalı
- 1 yemek kaşığıketçap
- 3 yemek kaşığısızma zeytinyağı
- 1 yemek kaşığımısır ya da buğday unu
- 2 tepeleme çay kaşığıkimyon
- 1 tepeleme çay kaşığıtuz
- 1 çay kaşığıpul biber
- 1 çay kaşığıkarabiber
- 1 çay kaşığıkekik
- 1/2 su bardağıbuğday unu
- 1 yemek kaşığımısır unu
- 1 yemek kaşığıirmik
- 2 adetçırpılmış yumurta
- 1 su bardağıkalın çekilmiş galeta unu
- 1 litreayçiçek yağı
Kızartmak için:
- 1 yemek kaşığıyoğurt
- 1 yemek kaşığımayonez
- 1 tatlı kaşığıdijon hardalı
- 1 dişsarımsak
- 1/2 tatlı kaşığıince kıyılmış dereotu
- 1 çay kaşığıtatlı kırmızı biber (arzuya göre)
- 1 çay kaşığısumak (arzuya göre)
Sosu için:
Scotch Eggs (İskoç Yumurtası) Tarifinin Püf Noktası
Yumurtaları çok az haşlamaya özen gösterin. Akabinde pişmeyi durdurmak için buzlu suya koyabilirsiniz.Yumurtaları az pişirdiğiniz için soyarken parçalamamaya dikkat edin, rahat soyulması için kaynama suyuna bir miktar tuz ekleyebilirsiniz.Hazırladığınız kıyma karışımı ile haşlanmış yumurtaları kaplarken karışımın çok kalın olmamasına özen gösterin, aksi taktirde içinin pişmesi gecikecektir.
Scotch Eggs (İskoç Yumurtası) Tarifinin Pişirme Önerisi
Dışının çıtır kalması ve fazla yağ çekmemesi için kızartma yapacağınız yağın hayli kızgın olmasına dikkat edin.
Scotch Eggs (İskoç Yumurtası) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Sosun yapımı için rendelediğiniz sarımsak ve diğer malzemeleri bir kasede çatal yardımıyla karıştırın.
- Öncesinde oda ısısına getirdiğiniz yumurtaları bir miktar tuz eklediğiniz kaynar suda 3-4 dakika haşlayın. Pişmeyi durdurmak için soğuk suya koyun veya buzlu su olan bir kaseye alın.
- Soğuttuğunuz yumurtaları soyup üzerindeki nemi bir kağıt havlu yardımıyla kurulayın.
- Kıyma, incecik doğradığınız taze soğanlar, rendelenmiş sarımsak ve diğer malzemeleri çukur bir kapta iyice karıştırıp yoğurun. Malzemelerin iyice özleştiğine emin olduktan sonra karışımı beş eşit parçaya bölün.
- Kıyma parçalarından birini alıp elinizde iyice düzleştirin. Üstüne haşlanmış yumurtayı koyup alttan yanlara doğru yavaş yavaş kıvırarak kıymanın yumurtayı kaplamasını sağlayın.
- Sonrasında yumurtayı fazla ezmeden iki elinizin arasında şekil verin. Kıymanın yumurtanın çevresine eşit kalınlıkta dağıldığına emin olun. Kalan yumurtalar için de aynı işlemi tekrarlayın.
- Hazırladığınız köfteleri; önce beyaz un karışımına, sonrasında çırpılmış yumurtaya ve son olarak da kalın çekilmiş galeta ununa bulayın.
- İyice kızdırdığınız derin yağda, köfte yumrularının üstü kıtır hale gelip altın sarısı renk alana kadar 2-3 dakika kızartın.
- Kızarttığınız yumurtalı köfteleri kağıt havlu üstüne alıp fazla yağının emilmesini sağlayın. Ortadan ikiye kesip önceden hazırladığınız sos eşliğinde soğumadan servis edin.
İskoç Usulü Yumurta
İskoç Usulü Yumurta Tarifi'nin Malzemeleri:
Un
5 adet Yumurta
350 gr. Kıyma (Yağsız)
2 çorba kaşığı Kuru ekmek kırıntısı
Yağ (Kızartmak için, bolca, rafine)
5 adet Yumurta
350 gr. Kıyma (Yağsız)
2 çorba kaşığı Kuru ekmek kırıntısı
Yağ (Kızartmak için, bolca, rafine)
İskoç Usulü Yumurta Tarifi'nin Yapılışı:
4 yumurtayı bir tasa koyun ve yumurtaların üzeri örtülünceye kadar tası suyla doldurun. Yumurtaları, arada sırada döndürerek 10 dakika kadar kaynatın. Yumurtaların suyunu süzün ve soğuk suyun altında soğutun. Yumurtaları soyun ve una bulayın. Yağsız kıymayı önce dörde ayırın, sonra yumurtaları içine serebilecek genişlikte yayın. Yumurtaları etin içne sararken, çevresindeki etin kalınlığının mümkün olduğu kadar eşit ve yüzeyinin düzgün olmasına dikkat edin. Geri kalan çiğ yumurtayı çırpın. Ekmek kırıntılarını başka bir tabağa koyun. Kıymayla sarılan yumurtaları, önce yumurtaya sonra ekmek kırıntılarına bulayın, bulanan kırıntıları elinizle iyice bastırın. Derin bir tavaya yağ koyun ve (bir ekmek parçası 1 dakika içinde kahverengi olacak kadar) iyice kızdırın. Sonra hazırladığınız yumurtalı eti tavaya atın ve 7 dakika kadar pembeleşinceye kadar kızartın. İyice süzdükten sonra ikiye kesilmiş olarak sıcak veya soğuk servis yapın.
İSKOÇ USULÜ YUMURTA
Malzemesi:
4 yumurta
2 çorba kaşığı un
200 gr. kıyma
Galeta unu
1 yumurta
4 çorba kaşığı süt
Kızartmak için yağ
Hazırlanışı:
Yumurtaları haşlayın. Soğuduktan sonra, kabuklarını soyup, una bulayın. Kıymayı dört eşit parçaya bölüp, kıymayı yoğurun. Yuvarlak parçalar haline getirip, haşlanmış yumurtaları ortalarına oturtun. Yumurtayı süt ile karıştırıp, kıymalı yumurtayı önce yumurtalı süte, sonra galeta ununa bulayın. Yağı çukur bir kapta kızdırıp, kıymaya sarılı yumurtaları bu yağda kızartın.
İSKOÇ USULÜ YUMURTA
Malzemesi:
4 yumurta
2 çorba kaşığı un
200 gr. kıyma
Galeta unu
1 yumurta
4 çorba kaşığı süt
Kızartmak için yağ
Hazırlanışı:
Yumurtaları haşlayın. Soğuduktan sonra, kabuklarını soyup, una bulayın. Kıymayı dört eşit parçaya bölüp, kıymayı yoğurun. Yuvarlak parçalar haline getirip, haşlanmış yumurtaları ortalarına oturtun. Yumurtayı süt ile karıştırıp, kıymalı yumurtayı önce yumurtalı süte, sonra galeta ununa bulayın. Yağı çukur bir kapta kızdırıp, kıymaya sarılı yumurtaları bu yağda kızartın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder