Malzemeler
- 4 dilim kızarmış ekmek
- 4 adet yumurta
- Haşlamak için su
- 1 yemek kaşığı sirke
İsteğe göre servis için
- Taze ıspanak, domates, salam, peynir dilimi
- Tuz, pul biber, taze çekilmiş karabiber
Hollandez sos için:
- Sirke
- Yumurta
- Tereyağı
Benedict Usulü Yumurta Nasıl Yapılır?
- Benedict Usulü Yumurta Tarifi için;
Önce yumurtaları haşlamak için suyu kaynatın ve bir kaşık sirkeyi ilave edin. Ocağın altını orta ayara getirin ve suyu kaşıkla daire şeklinde karıştırın (bunun sebebi su kendi etrafında karışırken yumurtalar kırılır ve yumurtanın beyazı çok dağılmadan toparlanarak haşlanır). Teker teker suya kırdığınız yumurtaları 3 dakika pişirip süzgeçli kaşıkla, yumurtaları süzerek bir tabağa alın. Fazla suyunu iyice bıraktıktan sonra yumurtayı bozmadan alıp, önceden kızarttığınız ekmek diliminin üzerine koyun. - Hollandez sos için, tereyağını eritin, tereyağı eridikten sonra dinlendirin ve üst kısmındaki köpük ile, alt kısmındaki tortulu tabakayı bir kaşık yardımı ile alın. Böylece hollandez sos, hem daha lezzetli, hem de pürüzsüz bir kıvama sahip olur. Bir karıştırma kâsesinde yumurtanın sarısı ile sirkeyi birlikte hızlıca çırpın.
- Yumurtanın sarısı ile sirke karışmaya başlayınca, kaynar su dolu tencerenin üzerine karıştırma kâsesini yerleştirin. Tereyağını yavaş yavaş yumurtanın üzerine dökün ve bir yandan da çırpıcı yardımı ile hızlıca çırpmaya devam edin. Suyun buharını kullanarak sosunuzu benmari yöntemi ile 1 – 2 dakika kadar pişirin.
- Yumurtaların üzerine dilerseniz taze ıspanak, domates, salam, peynir dilimi koyun. Tuz ve biber ile tatlandırın. En üst kısma da hollandez sos dökerek servis edin.
- Diğer en lezzetli atıştırmalık tarifler beIN GURME'de
Malzemeler 4 adet İngiliz muffin'i 8 dilim jambon 8 adet yumurta 200 gram ıspanak 1 tutam maydanoz Hollandaise sosu için: 3 adet yumurta sarısı 2 yemek kaşığı sirke 4 yemek kaşığı beyaz şarap 1 tutam tuz 1 tutam karabiber 250 gram erimiş tereyağı
Benedict usulü yumurta: 8 parça streç filmi yağlayın ve küçük bardakların içine yerleştirin. Her bardağın içine bir yumurta kırın. Yumurtaların sarılarının bütün hâlde kalmasına dikkat edin. Streç filmin ağzını kapatın. Bardakları buharlı pişiriciye koyun. Yumurtaları 7 dakika boyunca, 100 derecede, buharda pişirin. Bu sırada yarım muffin’leri ve jambon dilimlerini ızgarada pişirin. Ispanağı buharda ya da tavada hızlıca pişirin. Her tabağa iki adet yarım muffin koyun. Üstüne jambon ve ıspanağı ekleyin. Yumurtaları streç filmin içinden dikkatlice çıkarıp ıspanağın üstüne koyun. Sıcak Hollandaise sosunu yumurtaların üstüne dökün. Bir dal Frenk maydanozu ya da maydanozla süsleyin. Hollandaise sosu: Yumurta sarılarını sirke ve şarapla pürüzsüz bir hâl alana kadar benmaride çırpın. Eritilmiş tereyağını çırpılmış yumurtaya yavaş yavaş ekleyin. Tuz ve karabiberle çeşnilendirin
“Altı üstü bir yumurta işte” demeyin sakın! Yumurtaların şahı değil, şahbazıyla karşı karşıyayız bu sefer. Bazı yörelerde Eggs Royale olarak da geçen, somonlu olan ve yurdumuzda daha makbul olan bu tarif her kahvaltıya çok yakışacak.
İşte karşınızda füme somonlu Eggs Benedict (Eggs Royale) tarifi!
Eggs Benedict Tarifi İçin Malzemeler
- 2 dilimköy ekmeği
- 2 adetbüyük yumurta
- 2 yemek kaşığıbeyaz üzüm sirkesi
- 4 dilimfüme somon
- 1/2 çay kaşığıtuz
- 1/2 çay kaşığıkarabiber
- 3 adetbüyük yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığıbeyaz üzüm sirkesi
- 1 çay kaşığıkarabiber
- 200 gramtereyağı
- 1 yemek kaşığılimon suyu(taze sıkılmış)
- 1/2 çay kaşığıtuz
Holandez sos için:
Eggs Benedict Tarifinin Püf Noktası
Hollandez sostaki yumurtaları hızlı çırpmazsanız, pişmiş yumurta elde edersiniz. Sosun altındaki tenceredeki suyunuz fokur fokur kaynıyor, üstteki kaba çok yakın ya da kaba değiyor olursa, yumurtanız yine pişer. Sosunuzun altındaki su tıngırdamalı, ya da belki kaynama sıcaklığının altında sadece tütmeli. Bir diğer tehlike de tereyağını yavaş yavaş, sicim gibi, yedire yedire eklemezseniz karşınıza çıkar; bu durumda topaklanmaya başlar. Sosun toplaklandığını farkederseniz, hemen o kaptan başka bir kaba alın, biraz soğuk su ile hızlıca çırpın ve tereyağını azar azar eklemeye devam edin; kurtulma ihtimali vardır. Kolay olmayan ve bireysel hataya açık bir teknik öğreneceğiz, o yüzden gerekirse tekrarlı denemelere hazır olalım.
Eggs Benedict Tarifi Nasıl Yapılır?
- Bir küçük tencerede 3 yemek kaşığı beyaz üzüm sirkemizi, karabiber toplarıyla beraber kaynatıp, uçurarak yarıya düşürelim. Akabinde olcaktan alıp süzgeçte süzüp bir kaba alalım. Biraz soğusun. Bu tekniğe redüksiyon (çektirme) diyoruz. Karabiber aromasını almış, yoğun bir sirke elde ettik.
- Sırada berrak tereyağı elde etme işlemi var. Tereyağı temelde 2 ana maddeden oluşur. Yağ ve süt katıları. 200 gram tereyağını bir tencerede ocağın üstüne alıp düşük ısıda eritelim. Kabarmasın, pişmesin. Sadece erisin.
- Tereyağı eriyip sıvılaştıktan sonra üstünde ve dibinde süt katıları birikecek. Bir metal kaşık yardımıyla üstteki süt katılarını ayıralım. Kalanı bir başka kaba aktarırken, gerekirse yine kaşık kullanarak dibindeki süt katılarının da berrak tereyağına minimum oranda karışmasına dikkat edelim. Berrak tereyağımız hazır.
- Üç büyük boy yumurtamızın sarılarını ayırıp bir kaba alalım. Sarı ayırmak için gereçler olsa da, yumurtaları ortadan kırıp sarıyı bir yarının içinde tutup, kabuk yarıları arasında git gel yaptırırken beyazını aşağıya akıtarak da ayırabilirsiniz.
- Bir tencere ve üzerine oturtunca dibi tencerenin dibine değmeyecek bir cam ya da metal kap bulalım. Tencerenin dibine, kabı üstüne oturtunca 3-4 parmak boşluk kalacak kadar su koyup kaynatalım. Su kaynadıktan sonra altını kısarak çok hafifçe tıngırdayan hale çekelim.
- Kabımızı tencerenin üstüne oturtmadan önce içine yumurta sarılarımızı ve çektirdiğimiz sirkeyi ekleyelim.
- Kabımızı tencerenin üstüne alıp bir çırpıcı yardımıyla durmaksızın hızlı hızlı çırpmaya başlayalım. Dairesel hareketlerle bir süre çırptıktan sonra önce karışımınızda köpükler oluştuğunu, sonra da köpüklerin karışımın içine karışarak, çırptığımız yumurta sosunu kabarttığını göreceksiniz. Çırpmaya devam edin. Çırpıcınızın kapta çizgi çizgi iz bıraktığı koyu kıvamı arıyoruz. Bunu elde edince sıradaki aşamaya geçebiliriz.
- Tereyağını yavaş yavaş, sicim sicim bir elle yumurtalara eklerken diğer elle çırpma işlemine devam edelim. Gerekirse arada tereyağını kesip sadece çırpalım. Sosun kıvamı açılmaya, ballı hardal rengine gelmeye başlayacak. Bu noktada ocaktan alıp kenara koyalım. Üçüncü aşamaya geçtik.
- Tuzu ve limon suyunu ekleyelim ve çırpmaya devam edelim. Sosunuz açık sarı, yoğun kremamsı bir hale gelince (yaklaşık 20-30 saniyede gelecektir). Sosumuz hazır.
- Tencerede bolca suyu kaynatalım. İçine biraz tuz serpelim. 2 kaşık açık renk sirke ekleyelim. Su kaynamıyor hale gelecek.
- Yumurtayı bir kepçenin içine kıralım. Bir kaşıkla suyun içinde girdap yapalım. Yumurtayı kepçenin içinden su hizasından girdabın içine bırakalım. Kaşık yardımıyla, dalgalanan yumurta kanatlarını usulca yumurtanın üzerine doğru kapatalım; yapışacaklardır. Ateşin altını daha fazla açmadan 2-4 dakika pişirelim. 4’ü aşarsanız tamamen katı olur.
- Ekmeklerimizi o sırada çok yakmadan kızartalım. Kenarda hazır dursun.
- Yumurtaları kaşıkla usulca çıkaralım. Bir kağıt havlunun üzerine alıp sularını çektirelim. Tuz karabiberle çeşnilendirelim.
- Sırada sunum var. Ekmeklerin üzerine yumurtalarımızı yerleştirelim. Yanlarına porsiyon başına 2 somon dilimini dilersek bütün, dilersek 5-6 boylamasına parçaya ayırarak koyalım. Üzerlerine hollandez sosumuzu gezdirelim. Bekletmeden yiyelim. Afiyet olsun!
Eggs Benedict Tarifinin Servis Önerisi
Somon füme yerine, pastırma, jambon ya da az zeytinyağında sotelenip deniz tuzu eklenmiş ıspanak yaprakları kullanabilirsiniz. Ekmek önemlidir, basit fırın ekmeği ya da kepekli ile bu aromayı ziyan etmeyin. Dilerseniz, açma ya da bagel üzerinde servis etmeyi de deneyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder