10 Haziran 2019 Pazartesi

FRİTTATA

FRİTTATA

Her türlü sebzeye hatta çeşit çeşit peynirlere kapısı sonuna kadar açık olan bol malzemeli, kabarık bir omlet düşünün. İşte hayal ettiğiniz kahvaltılık, bir İtalyan omleti olan frittata.
Kısa süre sotelenen sebzeler, köpük köpük olana kadar iyice çırpılmış yumurtalar ve fırında konulan son nokta. Ekmekler de kızardıysa kahvaltıya geçiyoruz.

Frittata (İtalyan Omleti) Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adetyumurta
  • 2 adetküçük boy patates
  • 1 adetorta boy kuru soğan
  • 8 adetkültür mantarı
  • 200 gramıspanak
  • 4 adetkurutulmuş domates
  • 8 adetcherry domates
  • 1/4 demetmaydanoz
  • 3 yemek kaşığıayçiçek yağı
  • 1/2 çay kaşığıtuz
  • 1/2 çay kaşığıtaze çekilmiş tane karabiber

Frittata (İtalyan Omleti) Tarifinin Püf Noktası

Hazırladığınız omleti, mümkünse sığ olmayan ve ısıya dayanıklı döküm bir tavada fırında pişirin. Eğer pişirme işlemi için fırına girmeyen bir tava kullanacaksanız hazırladığınız omleti ters yüz ederek her iki tarafını da pişirin.

Frittata (İtalyan Omleti) Tarifinin Pişirme Önerisi

Haşlanmış bezelye, havuç gibi pek çok sebze ilavesiyle de omleti hazırlayabilirsiniz.

Frittata (İtalyan Omleti) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Puf gibi kabaracak İtalyan omleti frittata'yı hazırlamak için; kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı piyazlık doğrayın. Patatesleri tavla zarı büyüklüğünde kesin.
  2. Ayıklayıp yıkadığınız maydanoz yapraklarını incecik kıyın. Kurutulmuş domatesleri uzun ince şeritler halinde kesin. Üzerlerini nemli bir bezle temizlediğiniz mantarları ince ince dilimleyin. Bol suda yıkayıp kuruttuğunuz ıspanakları elinizle parçalara ayırın.
  3. Kenarları sığ olmayan ve fırına girebilecek büyüklükte bir tavada ayçiçek yağını kızdırın. Doğramış olduğunuz piyazlık kuru soğan ve patatesleri, hafif bir renk alana kadar yüksek ateşte soteleyin.
  4. Kurutulmuş domates ve mantarları da kattıktan sonra soteleme işlemini 1-2 dakika daha sürdürün.
  5. Bütün haldeki cherry domatesler ve ıspanak parçalarını ilave edip karıştırın.
  6. Yumurtaları ayrı bir yerde tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve incecik kıyılmış maydanoz ilavesiyle iyice çırpın. Fırını 180-200 derece aralığında ısıtın.
  7. Yumurta karışımını sotelenen malzemelerin üzerine dökün, eşit olarak dağılmasını ve cherry domateslerin üstte kalmasını sağlayın. Arzuya göre bu aşamada rendelenmiş beyaz peynir ekleyin.
  8. Omleti, önceden ısıtılmış fırında 5 dakika gibi kısa bir süre, puf gibi kabarana kadar pişirin. Fırından çıkartıp servis tabağına aldığınız omleti, dilimledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.

Frittata (İtalyan Omleti) Tarifinin Servis Önerisi

Büyük bir servis tabağına aldığınız omleti, dilimledikten sonra servis edin.

Kabaklı Frittata 

İtalyan omleti frittata, çeşitli sebzelerle hazırlanabilen yaratıcılığa uygun bir yiyecek. Peynir, yumurta ve sebzenin birleşimi besleyici ve doyurucu bir yemek haline dönüşüyor.
Frittata çoğunlukla kahvaltılık olarak akla gelse de bu zengin omleti günün başka saatlerinde tüketmek de mümkün. Özellikle yaz mevsiminin pratik ve hafif olması arzu edilen akşam yemekleri için yanında yoğurt veya meyveyle alternatif bir öğün olarak düşünülebilir.

https://yemek.com/tarif/kabakli-frittata/ | Kabaklı Frittata

Kabaklı Frittata Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adetorta boy kabak
  • 1 tatlı kaşığıtoz zerdeçal
  • 3 yemek kaşığızeytinyağı
  • 6 adetyumurta
  • 50 grameski kaşar peyniri
  • 1/4 demetdereotu
  • 1 tatlı kaşığırendelenmiş muskat cevizi (arzuya göre)
  • 1 çay kaşığıtoz karabiber/tuz karışımı

    Üzeri İçin:

  • 1 yemek kaşığırendelenmiş kaşar peyniri

Kabaklı Frittata Tarifinin Püf Noktası

Malzemeler 28 cm. çapında yanmaz yapışmaz teflon tava içindir.Omleti pişirdiğiniz tavanın sap kısımları plastik veya fırına girmeye uygun olmayan başka bir malzemeden yapılmışsa sapların üzerini alüminyum folyo ile kaplayabilirsiniz.Bu omleti daha küçük bir grup için hazırlayacaksanız 20-22 cm. çapında bir tavada, bir kabak ve 4 yumurta kullanarak da pişirebilirsiniz.Eski kaşar yerine gravyer veya parmesan peyniri kullanabilirsiniz. Bu tür peynirler tuzlu olduğu için omletin tuz miktarını ona göre ayarlamalısınız.

Kabaklı Frittata Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kabakları rendeleyip suyunu elinizle sıkın. Eski kaşar peynirini rendeleyin.
  2. Bir çırpma kabına yumurtaları kırın ve çatalla köpük köpük olana kadar çırpın.
  3. Yumurtaların üzerine rendelenmiş eski kaşar, incecik kıyılmış dereotu, rendelenmiş muskat cevizi, karabiber ve tuzu ekleyin ve karıştırın.
  4. Omleti pişireceğiniz tavada zeytinyağını kızdırın. Suyunu sıktığınız kabak rendesi ve zerdeçalı ekleyin. Arada karıştırarak 2-3 dakika soteleyin.
  5. Yumurta karışımını kabağın üzerine dökün ve tahta bir kaşıkla bir iki kez karıştırın.
  6. Bu arada fırının ızgara bölümünü 200 derecede ısıtın. Üst kısmı hala sıvı olan omleti ocaktan alın. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serptikten sonra fırının ızgara bölümüne koyun.
  7. Frittata'yı üzeri kızarana kadar 3-4 dakika fırında tutun. Fırından aldığınız omleti sıcakken dilimleyerek dereotu veya fesleğen yapraklarıyla servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EGG DEVAUX

Egg Devaux (ilham olsun) Yumurtayla yapılabilecek şeyler bunlarla sınırlı da değil tabii ki. Düşünüp kafa yorunca çok farklı sunumla...